fredag 17. desember 2010

Wet Banana!

Reklameanalyse av Wet Banana

TV-reklamen reklamerer for produktet kalt Wet Banana, som er en type gul presenning. Den må bli våt (gjerne ved bruk av en vannslange) for at du kan skli på den, noe som skal være gøy.

I reklamen får vi se en lykkelig familie som sklir på produktet. Mannen som snakker er engasjerende og motiverende, og snakker med en utrolig positiv glød i stemmen. For å appellere til folk får vi se denne lykkelige familien ha det gøy, noe som man visst nok oppnår når man sklir på Wet Banana.

Mitt førsteinntrykk var at reklamen har et utrolig godt grunnlag til å bli tenkt om i koffert, noe jeg gjorde og det som er grunnen til at jeg har sett på reklamen rundt ti ganger.

Og husk; ”You can bash and splash on wet banana like Billy!”

Musikkvideoanalyse

Sangen jeg skal analysere heter ”Little Girls”, skrevet av new-wave/alternativ rock gruppen Oingo Boingo. Sangen ble gitt ut på albumet Only a Lad i 1981. Ettersom en del av sangene til Oingo Boingo tar opp en del viktige samfunnsspørsmål, både politisk og sosialt, antar jeg at målgruppen de vil nå fram er eldre ungdommer samt unge voksne.

Sangteksten er skrevet ut ifra en ukjent persons perspektiv. I sangteksten uttrykkes følelser og tanker fra denne mannen angående mindreårige jenter. Selv om det ikke blir direkte nevnt får vi fort et inntrykk av at denne personen utnytter jenter til å tilfredsstille sine seksuelle behov.

Musikkvideoen viser en mann med et skremmende utseende, samt en gruppe dverger og en del små jenter. Vi ser en jente som ringer på dørklokken til et hus, og en skummel mann som åpner. Mannen går så inn og synger for dvergvennene sine, før vi får se en rekke forstyrrende scener med mannen, dvergene og andre småjenter. Musikkvideoen er delvis en fremførelse og en lyrisk video. Dette mener jeg ettersom han mannen i videoen fremstår som vedkommende som synger. Jeg tenker at det er en lyrisk video fordi det ikke er noen historie som formidles, men heller at vedkommende som synger og jentene i stedet prøver å sette en tragisk stemning, ettersom sangen i seg selv er ganske lykkelig.

Det er en veldig klar og tydelig sammenheng mellom sangteksten og handlingen i videoen. Videoen illustrerer veldig mye av det som blir sagt i sangteksten, men det er også en utvidelse i form av at en gruppe dverger også har en plass i videoen.

Det er en god bruk av lys og skygge i videoen som fungerer godt som et visuelt virkemiddel. Det mørke lyset inne hos mannen sammen med skyggen i ansiktet på mannen får ganske bra til å sette stemningen i videoen.

Hovedpersonen i musikkvideoen er åpenbart mannen som synger. Sangteksten handler om hans tanker, og det er han som fremfører sangen i videoen. Vi blir også så smått introdusert til en del yngre jenter, men disse får vi ikke noe særlig inntrykk av. Mannen synger noen ganger til en gruppe dverger.

Tanken og bildet du sitter igjen med etter du har sett filmen er mest sannsynlig av mannen. Han har en utråling og karisma som vi først blir introdusert til med det samme han åpner døra i begynnelsen av videoen. Han blir brukt som et virkemiddel til å understreke og gi grunnlag for stemningen.

Selv om musikkvideoen mest sannsynlig vil bli oppfattet som humoristisk, vil jeg tro formålet med videoen å presentere temaet pedofili ved å la en pedofil mann presentere sitt syn og sine tanker om saken. Dette gjør sangen veldig absurd og forstyrrende, men om du har sansen for en litt mørkere humor vil du nok se på dette som ganske morsomt. Jeg personlig synes denne musikkvideoen er underholdene og morsom på grunn av dens absurditet, og sangen er dessuten fengende. Denne musikkvideoer presenterer derimot overhodet ikke bandet, annet enn at du kanskje kan tenke deg at bandet ofte synger om slike samfunnsrelaterte ting.

http://www.youtube.com/watch?v=jItz-uNjoZA